top of page

Arduino ve mBlock ile IR Kumanda Kullanımı (LED Kontrol)

Bu uygulamamızda Arduino kartımıza bağladığımız IR alıcı sensörünü okuyup, gelen veriye göre LED’lerimizin yanmasınıve sönmesini sağlayacağız. Bu uygulamada kullanacağımız malzemelerimiz;

  • Arduino UNO

  • 5 mm LED

  • 220R veya 330R Direnç

  • IR Alıcı-Verici Kumanda Seti

  • Jumper Kablolar (E-E,D-E)

  • Breadboard





Devremizi bu şemaya göre kurup bağlantılarımızı yapıyoruz.


Kızılötesi kumandalar etrafta kullanılan çoğu cihazın kumandasıdır. Kızılötesi kumandalar üzerinde bir tane IR LED bulunur. Bu LED kumanda da bulunan herhangi bir tuşa basıldığı zaman belirli bir frekansta yanıp söner ve bir kod gönderir. Uygulamada kullanılan alıcıyla farklı model kumandaları da kullanabilirsiniz.


Kumanda üzerindeki bütün tuşların kodu aşağıda tanımlanmıştır, kumanda üzerindeki bütün tuşlara motor sürmek, LED simülasyonları gibi farklı işlevler atanabilir.


IR Alıcı-Verici Kumanda setini kullanabilmek için mBlock'a uzantı eklemek gerekmektedir. Bu işlem için

Extensions - Manage Extensions menüsünü kullanarak mBlock'a ekleyebilirsiniz.



Daha sonra uygulamamızın Data&Blocks kısmından 'Tuslari Tanimla' isimli bir blok ve bir değişken oluştur kısmından Tus1, Tus2, Tus3, Tus4, Tus5, Tus6 ve PLAYPAUSE değişkenlerini oluşturalım. Ayrıca kumanda üzerindeki tuşların kodunu da oluşturduğumuz bloğa ekleyelim:





Şimdi uygulama kodumuza geçelim.




Kodunuzu oluşturduktan sonra üst menüde yer alan BOARD menüsünden Arduino UNO kartının seçili olduğundan emin olun. Sonrasında CONNECT menüsünden Serial Port a tıklayarak kartınızın bağlı bulunduğu COM portunu seçin ve kodunuzu yükleyin.


 



Son Paylaşımlar

banner300900.gif
banner300900.gif
bottom of page