top of page

Arduino ve mBlock ile LDR Devresi (Karanlıkta Yanan LED Uygulaması)

Bu uygulamamızda karanlıkta yanan led uygulamasını yapacağız uygulamayı yaparken LDR (Işığa Duyarlı Direnç) sensörünü kullanacağız. Bu yazımızda sensörden gelen INPUT değerine göre otomatik olarak sayısal pine bağlı olan LED yanacaktır. Bu uygulamada kullanacağımız malzemelerimiz;


  • Arduino UNO

  • 5mm LED

  • 220R veya 330R Direnç

  • 10K Direnç

  • LDR

  • Jumper Kablolar (E-E)

  • Breadboard




Devremizi bu şemaya göre kurup bağlantılarımızı yapıyoruz.

Kodumuza geçmeden önce LDR nedir , nasıl kullanılır sorularına cevap arayalım. LDR ‘Light Dependent Resistor’ açılımının kısaltmasından oluşmaktadır. Türkçe karşılığı ise Işığa bağımlı dirençtir biz LDR’yi Foto Direnç olarak adlandırabiliriz. LDR, üzerine düşen ışık miktarına göre değişiklik gösterir. Üzerine düşen ışık miktarıyla ters orantılıdır. Yani üzerine düşen ışık değeri arttıkça direnç değeri düşer.


Şekil 1 LDR Sensörü Örnek Görsel


Şimdi uygulama kodumuza bakalım.




Kodunuzu oluşturduktan sonra üst menüde yer alan BOARD menüsünden Arduino UNO kartının seçili olduğundan emin olun. Sonrasında CONNECT menüsünden Serial Port a tıklayarak kartınızın bağlı bulunduğu COM portunu seçin ve kodunuzu yükleyin.



Blok Açıklamaları

read analog pin ...

Bu blok numarasını belirttiğiniz pinde bulunan sinyal değerini analog olarak okumanızı sağlar

if-else

IF-ELSE(EĞER-DEĞİLSE) yapısının nasıl çalıştığına bakalım. IF-ELSE yapısını bir koşul belirteci olarak düşünebilirsiniz. Tasarladığınız sistemin hangi durumlarda çalışıp çalışmayacağını bu yapıyı kullanarak belirtebilirsiniz.

Öncelikle dikkat edilmesi istenen koşul durumumuzu “if” (EĞER) bloğu içinde belirtmemiz gerekiyor. Bu blok içinde bir sorgulama işlemi yaratıyoruz. (Okunan 2. dijital pin değeri 1 mi?)

Eğer bu sorumuzun cevabı evet ise yani koşul sağlanıyorsa, if bloğu içinde yazılan kodlar geçerli olacak ve bu kısım çalışarak 7 dijital pinine HIGH (1) (5V) değerini gönderecektir.

Sorumuzun cevabı hayır ise yani koşul sağlanmıyorsa, bu durumda else bloğu içinde yazılan kodlar geçerli olacak ve bu kısım çalışarak 7 dijital pinine LOW (0) (0V) değerini gönderecektir.


 



Son Paylaşımlar

banner300900.gif
banner300900.gif
bottom of page