top of page

Arduino ve mBlock ile PWM Kullanımı (Potansiyometre ile LED Yakma)

Bu uygulamamızda Arduino kartımıza bağladığımız bir potansiyometreyi analog olarak okuyup, gelen veriye göre PWM kullanarak LED imizin parlaklığını ayarlayacağız. Bu uygulamada kullanacağımız malzemelerimiz;

  • Arduino UNO

  • 5mm LED

  • 220R veya 330R Direnç

  • Potansiyometre

  • Jumper Kablolar (E-E)

  • Breadboard




Devremizi bu şemaya göre kurup bağlantılarımızı yapıyoruz.

Kodumuza geçmeden önce PWM konusunu biraz inceleyelim. PWM (Pulse Width Modulation) analog bileşenleri dijital sinyallerle kontrol etmemizi sağlayan bir yoldur. PWM’i sinyal frekansının belirlenen değerlerde değiştirilmesi ile dijital sinyalin analog sinyal gibi davranması gibi düşünebiliriz yani dijital sinyali belirli bir frekansta on- off duruma getirerek analog sinyale benzemeye çalışması gibi düşünebiliriz.


Şekil 1 LDR Sensörü Örnek Görsel



PWM sinyalindeki darbe genişliğine göre çıkıştan sanki analog çıkış alıyormuş gibi 0-5V arasında bir değer alırız. PWM ile bir LED’in parlaklığını ayarlayabilir, bir motor sürücü üzerinden DC Motor hız kontrolü yapabiliriz. Servo motoru kontrol edebilir, RGB LED’lerin renk kontrolünü sağlayabiliriz.

Arduino Uno kartımızın üzerinde 6 tane PWM pini bulunmaktadır. Arduino Uno kartımız üzerindeki PWM pinleri maksimum8-bit’lik çıkış verebilmektedir. Yani PWM pinlerinin çıkış voltajı 0-255 PWM değeri arasında ayarlanır. Bu PWM pinleri‘~’ sembolü ile temsil edilir. Arduino Uno kartımızın üzerindeki bu sembole sahip pinlerden PWM çıkışı elde edebilir. Bu pinler‘3,5,6,9,10,11’ numaralı dijital I/O pinleridir.




Kod analog 0 dan gelen değeri LED’i bağlamış olduğumuz 9. sayısal pinine aktarmaktadır. Bu komutu ‘forever’ bloğu içerisine eklememizin sebebi sürekli olarak potansiyometre değerini kontrol etmek istememizdir.

Potansiyometreden 0 ile 1023 arasında bir değer gönderilmektedir. Bu sebeple 4’e bölerek 0-255 arasında bir değer elde etmiş oluruz.



Kodunuzu oluşturduktan sonra üst menüde yer alan BOARD menüsünden Arduino UNO kartının seçili olduğundan emin olun. Sonrasında CONNECT menüsünden Serial Port a tıklayarak kartınızın bağlı bulunduğu COM portunu seçin ve kodunuzu yükleyin.

 



Son Paylaşımlar

banner300900.gif
banner300900.gif
bottom of page