top of page

IOT Nedir? Blynk Programını Tanıyalım

IOT Kavramı

“IOT” Internet of Things ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kavramdır ve “Nesneler Interneti” anlamına gelir. Bulundukları ortamdan veri toplayabilen, bunları işleyebilen ve birbirleri ile ağlar üzerinden iletişim kurup kendi aralarında farklı protokoller üzerinden veri alıp gönderebilen akıllı cihazlar sistemidir.

Son dönemde oldukça popüler olan IOT kavramı birçok farklı sistem üzerinden uygulanabilir durumda. Bu eğitim serimizde Arduino ve Blynk ortamlarını kullanarak IOT projeleri yapmayı ve bunları hayatımıza entegre etmeyi öğreneceğiz.


 

Blynk Programı

Blynk, IOT sistemler için tasarlanmış bir programdır. Bu programla donanımlarınızı uzaktan kontrol edebilir, sensör verileri alabilir, veri depolayabilir, bu verileri görselleştirebilir ve bunun gibi birçok şeyi yapabilirsiniz.

Programı 3 ana bileşen altında toplayabiliriz.

  • Blynk Uygulaması

Widgetları kullanarak projeleriniz için bir kontrol arayüzü oluşturmanızı sağlar.

  • Blynk Server

Telefonunuz ve kontrol edeceğiniz donanım arasındaki tüm iletişimden sorumludur. Bunu yaparken Blynk Cloud'u kullanabilir veya özel Blynk sunucunuzu yerel olarak çalıştırabilirsiniz.

  • Blynk Kütüphanesi

Tüm popüler donanım platformları için sunucu ile iletişimi etkinleştirip ve gelen ve giden komutları işlemenizi sağlar.



https://blynk.io/en/getting-started sitesinden yönergeleri takip ederek gerekli dökümanlara ve uygulamaya ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

Programa giriş yapabilmek için bir Blynk hesabınız olması gerekiyor. Eğer hesabınız yoksa “Create New Account” butonuna tıklayarak kendiniz için bir hesap oluşturun. Burada kullandığınız mail adresinin size ait ve kolaylıkla erişebileceğiniz bir mail adresi olması önemli. Blynk her uygulamamız için bize bir “Auth Token” tanımlıyor ve bunu mail adresimize gönderiyor. Auth Token sizin için üretilmiş özel bir imza ve haberleşme sağlanırken bu imzaların uygulama ve donanımla eşleşmesi gerekiyor.



Başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra “Create New Project” butonuna tıklayarak arayüzünüzü oluşturmaya başlayabilirsiniz.



Sonrasında açılan ekranda kullanacağınız donanımı ve bağlantı türünü seçerek “Create” butonuna tıklayarak yeni projenizi oluşturabilirsiniz.



 

Uygun Donanımlar

Blynk, Arduino, Particle, ARM mbed, TI Energia, MicroPython, Node.js, OpenWRT gibi popüler donanımların da bulunduğu 400 den fazla donanımı destekliyor. Tüm listeye ve detaylara https://github.com/blynkkk/blynkkk.github.io/blob/master/SupportedHardware.md linkinden ulaşabilirsiniz.


 

Blynk Kütüphanesi

https://github.com/blynkkk/blynk-library/releases/tag/v0.6.1 adresinden Blynk kütüphanesini indirip kurabilirsiniz.


 

Blynk Examples Kullanımı

https://examples.blynk.cc/ adresinden Blynk uygulaması ile yapacağınız projeleriniz için ilgili kart ve bağlantı tipine yönelik örnek koda erişebilir bu kodu dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Son Paylaşımlar

banner300900.gif
banner300900.gif
bottom of page