top of page

Raspberry Pi Uzaktan Bağlantı Yöntemleri (TTL,SSH,VNC)

Raspberry Pi kartınıza bağlı bir ekran olmadığı durumlarda kartınıza uzaktan bağlantı yaparak kontrol edebilirsiniz. Bunun için bir kaç farklı yöntem mevcut. Bu yazımızda bu yöntemleri nasıl kullanacağınızı anlatacağız.


 

TTL ile Bağlantı


Bu işlemi yapabilmek için PL2303 USB TTL Dönüştürücü Modül e ihtiyacımız olacak.

Bu modülü kullanarak kartımıza seri haberleşme yöntemi ile bağlantı yapabiliriz. Bu işlemi yapabilmek için Raspberry Pi ayarlarından seri konsolun açık olması gerekiyor. Eğer açık değilse nasıl yapılacağını buradaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.


Modülümüzü aşağıda gördüğünüz şekilde kartımıza bağlıyoruz.

  • RX >> TX

  • TX >> RX

  • 5V >> 5V

  • GND >> GND


Modülünüzü bilgisayarınıza USB ile bağlayın.


PL2303 modülü için sürücü problemi yaşarsanız buradan sürücüyü manuel olarak nasıl yüklemeniz gerektiğine dair detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.


Bilgisayarınızdan Aygıt Yöneticisini açarak Bağlantı noktaları (COM ve LPT) altından USB-Seri dönüştürücü modülün COM port numarasını öğrenin.


Daha sonra buradan PUTTY programını indirip bilgisayarınıza kurun.


PUTTY programını açıp "Connection Type" olarak "Serial" i seçiyoruz. COM port kısmına modülünüzün bağlı olduğu port numarasını girin. Baud rate (Speed) değerini ise 115200 olarak değiştirin.


Ayarları yaptıktan sonra "Open" diyerek bağlantıyı başlatın. Kullanıcı adınız ve parolanızı girdikten sonra kartınıza erişim sağlamış olacaksınız.


DİKKAT : Yüksek işlem gücü gerektiren durumlarda USB üzerinden çekilen akım yetersiz kalacağından mutlaka Raspberry Pi kartınıza adaptör ile güç sağlayın.


 

SSH ile Bağlantı


SSH (Secure Shell) Unix sistemlerde uzaktan konsol erişimi sağlar. Bu sayede hiçbir çevre birimi olmadan sadece kartınızı bir ağa bağlayarak ona uzaktan bağlanıp kontrol edebilirsiniz.


Bu işlemi yapabilmek için Raspberry Pi ayarlarından SSH erişiminin açık olması gerekiyor. Eğer açık değilse nasıl yapılacağını buradaki yazımızdan öğrenebilirsiniz. Alternatif olarak, SD kartınız bilgisayarınızda takılı iken, kartın boot bölümüne boş bir TXT dosyasını “ssh” adı ile kaydedebilirsiniz.


Bağlantı için öncelikle Raspberry Pi kartımızın ip adresini öğrenmeniz gerekiyor.

Bunun için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

ifconfig | grep inet

Artık herhangi bir SSH istemcisi ile kartınıza bağlanabilirsiniz.


Linux veya Mac OS X kullanıyorsanız terminal penceresinden

ssh kullaniciadi@raspberry_pi_ip_adresi

komutu ile SSH bağlantınızı gerçekleştirebilirsiniz.


Eğer Windows kullanıcısı iseniz, PUTTY programını kullanarak bağlantınızı yapabilirsiniz.


PUTTY programını açıp "Connection Type" olarak "SSH" i seçiyoruz. Host Name kısmına kartınızı ip adresini girip "Open" diyerek bağlantıyı başlatabilirsiniz. Kullanıcı adınız ve parolanızı girdikten sonra kartınıza erişim sağlamış olacaksınız.


 

VNC ile Bağlantı


VNC (Virtual Network Computing) birçok platformda desteği bulunan açık kaynak kodlu bir uzak masaüstü erişimi programıdır. Raspbian sistemini güncel sürümünde VNC sunucusu ve istemcisi yüklü olarak gelmektedir.


Bu işlemi yapabilmek için Raspberry Pi ayarlarından VNC erişiminin açık olması gerekiyor. Eğer açık değilse nasıl yapılacağını buradaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.


Bilgisayarınız için RealVNC programını buradan indirip kurabilirsiniz.


RealVNC programını açıp File >> New Connection diyerek açılan pencerede Raspberry Pi kartınıza ait ip adresini girip OK tuşuna basın. Bağlantı yapıldığı zaman kullanıcı adınız ve parolanızı girdikten sonra kartınıza erişim sağlamış olacaksınız.


 

Diğer bağlantı yöntemleri ve yaşadığınız problemler için buradan destek alabilirsiniz.


Son Paylaşımlar

banner300900.gif
banner300900.gif
bottom of page